- Startsida
- SKR
- Tjänster
- Pressrum
- SKR i debatten
- Debattartiklar
Publicerad 28 juni 2022
Debattartiklar
Debattartiklar och repliker som har publicerats i andra medier.
Kontakta pressjouren 08-452 71 01 om debattartiklar och repliker.
-
Regeringen måste hjälpa oss öka takten i den gröna omställningen
Den gröna omställningen är en del av en nödvändig utveckling som vi inte kan eller ska bromsa. Den är avgörande för att vi ska klara klimatutmaningarna och stärka vår välfärd. Helt enkelt en förutsättning för Sveriges framtida konkurrenskraft.
-
”Riktade statsbidrag fungerar dåligt”
Det är inte förvånande att pengar avsatta till böcker i skolan inte används. Det handlar om riktade statsbidrag men är så krångligt att det bara leder till orealistiska förhoppningar, skriver Madelaine Jakobsson, SKR, i en replik.
Budget och planering, Grundskola -
Utbildningar måste matcha arbetsmarknadens behov
Nu är det dags för tuffa beslut som faktiskt stödjer arbetet för att dimensionera utbildning utifrån arbetsmarknadens behov.
Gymnasieskola -
Så kan HVB-hem säkras från kriminella
Kommuner, regioner och myndigheter får inte dela information mellan varandra. Kriminella utnyttjar det offentligas informationsluckor. Det är dags att täppa till dem, skriver SKR:s presidium.
Framtidens socialtjänst -
En robust välfärd skapar tillväxt
När nu regeringen stakar ut politiken för kommande år gäller det att kommuner och regioner inte glöms bort. Behovet av investeringar lokalt är enormt.
Budget och planering -
Mobiltäckningen på tåg måste bli bättre
SKR uppmanar regeringen att skyndsamt agera för att vi i framtiden ska få den mobiltäckning längs landets järnvägar som är rimlig i ett modernt land som Sverige.
Trafik och infrastruktur -
Så blir välfärden mindre konjunkturkänslig
Är det rimligt att ett plötsligt förändrat ekonomiskt läge får direkta konsekvenser för sjukvård och skola? Med en mer hållbar finansiering skulle konjunktursvängningarna inte blir så drastiska och kommuner och regioner skulle få bättre förutsättningar att tänka långsiktigt.
Budget och planering -
”Ge kommuner del av vindkraftens intäkter”
Näringsliv, vindkraftsoperatörer och kommuner efterfrågar alla ett system där fastighetsskatten för storskaliga vindkraftverk går till kommunen – likt i våra nordiska grannländer.
Klimat -
Avsluta konflikten så vi kan hitta lösningar
Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. Ska vi klara de utmaningar vi står inför måste vi göra det tillsammans.
Avtalsrörelse, Kollektivavtal -
Kommunerna tar en orimligt stor ekonomisk risk
Nu krävs ett större nationellt engagemang för den gröna omställningen. Det skriver Anders Henriksson och Annika Wallenskog i en debattartikel i Dagens Samhälle.
-
Mobilnäten behöver fungera även när katastrofen är ett faktum
Sverige är på väg att försumma möjligheten att öppna upp alla mobilnät vid en extraordinär händelse. Beslut väntas fattas av Post- och telestyrelsen (PTS) innan sommaren. Nu måste regeringen agera.
Bredband, digital infrastruktur -
Regeringen bör inkludera skolan i AI-arbetet
Att hindra AI-kommissionen från att komma med förslag som berör skolan är att ha en fot på gasen och en på bromsen på samma gång.
Förskola, Grundskola, Gymnasieskola -
”Statligt ansvar löser inte vårdens digitala utmaningar”
REPLIK. Statsråden gör en alltför enkel analys då de säger att de vill flytta över styrningen av hälso- och sjukvårdens digitala infrastruktur från huvudmännen till staten.
E-hälsa -
Gästkrönika: EU viktig för utvecklingen i våra regioner
När det gäller framtida utveckling i våra kommuner och regioner är EU med sina fonder och sin sammanhållningspolitik en viktig spelare. Här krävs enorma investeringar och svenska politiker måste vara med och påverka.
Internationellt, Regional utveckling -
Arbetstidsförkortning i stor skala är omöjlig
Vårdförbundet meddelar i Aftonbladet (Aftonbladet Debatt, 22 maj) att de säger nej till medling i avtalsförhandlingarna med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
Avtalsrörelse, Kollektivavtal -
Sluta ge uppdrag till länsstyrelsen som hör hemma hos regionerna
Regeringens dubbla signaler bidrar till en otydlighet vad gäller ansvar och befogenheter på regional nivå. Det skriver Anders Henriksson, ordförande SKR, och Anna Hed, ordförande SKR:s beredning för tillväxt och regional utveckling.
Regional utveckling -
Gästkrönika: EU-valet är ett kommunval
För mig handlar EU-valet den 9 juni om att ta ställning för utvecklingen av ett modernt Europa som ger oss förutsättningar för ett starkt välfärdssamhälle. Men också för ett fortsatt starkt samarbete som förenar de suveräna medlemsstaterna. Grunden för det byggs lokalt, nära invånarna.
Internationellt -
Sverige måste våga vara nytänkande
Sverige behöver en ny nationell innovationsstrategi. Det föreslår SKR:s politiska ledning i en debattartikel publicerad i Altinget.
-
”Statistiken ljuger om sjukvårdens kostnader”
Bilden av att svensk hälso- och sjukvård skulle vara ineffektiv med skenande kostnader är missvisande. Genom att ta hänsyn till kvalitetsutvecklingen blir bilden en annan. Det skriver Annika Wallenskog och Johan Kaarme på DN debatt.
-
”Inga elever kan läsa böcker i luftslott”
Snart beslutar riksdagen om att alla skolbibliotek ska bemannas. Ett förslag SKR ser positivt på. Men den efterföljande kostnadskalkylen håller inte – och riskerar att urholka tilltron till politiska reformer.
Barn och unga, Bibliotek, Grundskola -
Gästkrönika: En lyckad digitalisering bygger framtiden
EU har blivit den motor som driver på Sveriges digitalisering. Med nya tjänster, möjligheter och bättre säkerhet byggs just nu det digitala Europa. Det ligger i allas intresse att Sverige får till en lyckosam implementering.
Internationellt -
”Börja inte om från början med vårdens digitalisering”
När regeringen vill satsa på den digitala infrastrukturen i vården behöver den samarbeta med regionerna och bygga vidare på det arbete som regionerna redan har utfört under 25 år.
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef