Publicerad 15 september 2023
Nyhet

Välkommet besked om statsbidrag – men fortsatt tufft

Regeringen meddelade idag att kommuner och regioner får 10 miljarder kronor i höjda generella statsbidrag för 2024. Det är välbehövliga tillskott, men det kommer inte att räcka.

Anders Henriksson.

Anders Henriksson.

Det tuffa ekonomiska läget för kommuner och regioner till följd av den höga inflationen har redan gjort att kommuner och regioner vidtar åtgärder i form av effektiviseringar och besparingar. Det kommer behövas även framöver.

– Att regeringen nu tillför 10 miljarder kronor i generella statsbidrag är välbehövligt, men det kommer inte att räcka för att täcka de stora underskotten vi ser, framför allt inte för regionerna, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

SKR:s bedömning för 2024 är att kommuner och regioner får ett underskott på totalt 28 miljarder kronor, 22 miljarder kronor för regionerna och 6 miljarder kronor för kommunerna.

Behov av goda planeringsförutsättningar

Sedan i våras, när den ekonomiska krisen eskalerade, har SKR efterlyst ett besked från regeringen om statsbidragen för 2024. Kommuner och regioner skjuter på viktiga investeringar och på en del håll planeras det för skattehöjningar. Det är tuffa beslut för landets kommun- och regionpolitiker

– Regeringen har nu lämnat besked hur de ser på sin del av finansieringen av välfärden. Vi kommer att fortsätta stötta våra medlemmar i att möta krisens konsekvenser, säger Anders Henriksson.

SKR återkommer med en mer detaljerad kommentar efter att hela höstbudgeten presenterats den 20 september.

Läs vidare

Sakkunnig

Annika Wallenskog
Chefsekonom

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.