Slå ihop kommuner kan göra mer skada än nytta
Kommunsammanslagningar kan påverka den lokala demokratin negativt, öka lokala spänningar, och leder inte till några nämnvärda effektiviseringar.
Detta enligt en forskningssammanställning från Linköpings universitet, som gjorts på uppdrag av SKR .
Att slå ihop kommuner lyfts ibland som en lösning på de utmaningar som inte minst små, glest befolkade kommuner kämpar med när det kommer till befolkningstapp, brist på personal och ekonomiska bekymmer. 2023 tillsatte regeringen en utredning som skulle titta på, bland annat, frivilliga sammanslagningar av kommuner.
Sammanslagningar minskar administration, gör kommunerna billigare i drift och till mer attraktiva arbetsgivare – åtminstone i teorin.
– Det tycks finnas en viss övertro på allt bra som kommunsammanslagningar sägs kunna medföra. Men det har försökts i flera länder, till exempel våra nordiska grannländer, och forskningen därifrån visar att det inte överensstämmer med verkligheten, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Forskningen är sammanställd av Gissur Ò Erlingsson, professor vid Linköpings universitet, och avser kommunsammanläggningar i jämförbara länder, bland annat Danmark, Finland, Island och Nederländerna. Den visar att, även om det leder till viss effektivisering inom exempelvis administration, så är nackdelarna med att slå ihop kommuner övervägande.
De huvudsakliga avigsidorna med sammanslagningar av kommuner, enligt forskningen, är dels att den lokala demokratin påverkas negativt ur ett invånarperspektiv; inflytandet i den nya, större kommunen upplevs som mindre. Dels kan sammanslagningarna leda till spänningar inom den nya kommunen; platser som mister sin status som centralort förlorar i attraktivitet, vilket leder till minskad kommunal service, färre arbetstillfällen – och färre invånare.
Dessutom leder inte en sammanslagning av två till ytan stora och glest befolkade kommuner till en tätbefolkad kommun – i stället får man en ännu större, fortfarande glest befolkad kommun, med alla de utmaningar det innebär.
SKR anser att kommuners olika förutsättningar kräver olika lösningar.
– Det är ingen naturlag att Sverige alltid kommer ha 290 kommuner. Det kan säkert finnas kommuner som ser sammanslagningar som ett sätt att möta sina utmaningar. Men det är ingen universallösning, och alla eventuella sammanläggningar måste komma från lokala initiativ, säger Anders Henriksson.
Forskningssammanställningen kommer att lyftas i ett seminarium på KOMMEK, ekonomimässan för kommuner och regioner.
Läs vidare
Sakkunnig
Björn Kullander
Handläggare