Publicerad 24 februari 2022
Nyhet

Uttalande till stöd för Ukrainas kommuner

Sedan 2014 har Ukraina arbetat för att stärka det lokala självstyret i landet genom en omfattande och ambitiös decentraliseringsreform. Reformen har fått stöd av Sverige och SKR.

Anders Knape, SKR:s ordförande

Anders Knape

I den mycket allvarliga situation som den oprovocerade ryska invasionen har skapat ser vi att kommunerna spelar en avgörande roll för landets motståndskraft och för att säkra medborgarnas grundläggande behov.

− Vi vänder oss idag till Ukrainas kommuner och deras valda ledare för att uttrycka vår solidaritet och våra förhoppningar att ni ska lyckas bidra till enighet, stabilitet, skydd och försvar av ert land och er befolkning, säger Anders Knape, ordförande för SKR och tidigare ordförande för Europarådets Kongress för lokala och regionala myndigheter.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har genomfört och genomför flera stora projekt för att stödja reformer, kommunerna och utvecklingen av den lokala demokratin.

− Vi ser just nu över möjligheterna att fortsätta stödja Ukraina inom ramen för våra projekt, samtidigt som vi starkt uppmanar den svenska regeringen och EU att göra massiva insatser för att hjälpa Ukraina, säger Anders Knape.

Läs vidare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.