Utställningsprojekt ökade kunskapen om nationella minoriteter

Arbetet med att motverka rasism och sprida kunskap om arbetet med nationella minoriteter är en viktig del av Uppsala kommuns MR-arbete. Sommaren 2020 genomförde ungdomar ett utställningsprojekt med särskilt fokus på den nationella minoriteten romer.

Tillsammans med den ideella föreningen Fredens Hus erbjöd Uppsala kommun ferieanställning till ungdomar i årskurs 9. Projektet avslutades med en utställning vid Resecentrum 29 juni–3 juli 2020.

Projektets tre faser

Arbetet pågick under tre veckor och var uppdelat i tre faser. Den första veckan handlade om research och informationsinsamling. Ungdomarna hade även utbildningspass, bland annat med Uppsala kommuns samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens. Andra veckan samlade ungdomarna ihop sina idéer. De formade, byggde och målade delar till utställningen och vävde in första veckans informationssökning i arbetet.

Den tredje och sista veckan visade ungdomarna och Fredens Hus pedagoger utställningen i och utanför en sex kvadratmeter stor kub vid Resecentrum. Kuben kom ifrån Raoul Wallenberg Academy (RWA) och ingår i ett program som syftar till att lyfta allas lika värde. Här på MR-bloggen har vi tidigare skrivit om RWA:s skolprojekt Kuben.

Raoul Wallenberg Academys skolprogram Kuben

Uppsalaungdomarnas utställning bestod bland annat av ett quiz, ett storskaligt memory och ett scenario där besökare ställdes inför ett dilemma och behövde ta ställning i olika frågor. Genom utställningsprojektet riktades strålkastarljuset på rättighetsfrågor, och de ungdomar som arbetade praktiskt med utställningsprojektet tog med sig viktiga kunskaper och erfarenheter. Projektet lockade även många människor, särskilt yngre, som kom till utställningen och pratade och ställde frågor och lärde sig om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter.

Projektet dokumenterades

För att belysa Uppsala kommuns arbete med mänskliga rättigheter togs två korta filmer fram som dokumenterade utställningsprojektet.

Om utställningsprojektet, 5 minuter (YouTube)

En kort presentation av projektet, 1 minut (YouTube)

Ytterligare material från Uppsala kommun:

Dina rättigheter som nationell minoritet, Uppsala kommun

För dig som tillhör nationella minoriteten romer i Uppsala kommun

Temaår för mänsliga rättigheter

Uppsala kommun uppmärksammade hela 2020 som temaår för mänskliga rättigheter inom områdena fred, demokrati och yttrandefrihet. Man är även värdkommun för MR-dagarna 2020, som på grund av coronapandemin har flyttats fram till 19-21 april 2021 och kommer genomföras som en helt digital konferens.

MR-dagarna i Uppsala ställer om och blir helt digitala

Lärande exempel

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Informationsansvarig

    • Cecilia Ramqvist
      Handläggare

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2023.

    I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen