Ny utmärkelse kommer att delas ut för arbete med mänskliga rättigheter 

Borås Stad är mitt uppe i den rättighetsmånad som syftar till att uppmärksamma alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna på lokal nivå. På den internationella dagen för mänskliga rättigheter delar Borås ut ett rättighetspris för första gången.

Lokala rättighetsinitiativ uppmärksammas

Om Borås Stads rättighetspris

Rättighetsmånaden avslutas högtidligt den 10 december genom att Borås Stads rättighetspris delas ut för allra första gången. Det är ett pris som delas ut av den politiska beredningsgruppen för medborgarinflytande.

Alla aktörer som medverkat under rättighetsmånaden nominerades initialt till utmärkelsen. Utöver detta har invånare uppmanats att nominera rättighetskämpar som de tycker ska uppmärksammas.

Utifrån detta har de förtroendevalda i Borås Stad valt ut tre kandidater som idag går att rösta på via kommunens webbplats. I skrivande stund har drygt tusen röster kommit in, och det är väldigt jämt mellan kandidaterna!

Rättighetsarbete på alla nivåer

Anmälan till Borås rättighetskonferens 10 december

Rättighetskonferensen den 10 december genomförs digitalt och öppen för alla. Syftet är att förklara hur det internationella arbetet med mänskliga rättigheter kan omsättas i lokal handling. Konferensen kommer både att handla om den nationella nivån, till exempel den nationella institution för mänskliga rättigheter som inrättas vid årsskiftet, och om den lokala.

Från regional nivå medverkar Västra Götalandsregionen, som presenterar hur regionen tillämpar ett rättighetsbaserat arbetssätt i sina verksamheter. Flera inslag på rättighetskonferensen kommer utgörs av lokala exempel från det vardagliga kommunala arbetet:

 • hur har ett LSS-boende för barn implementerat Barnkonventionen?
 • vilka metoder används i mötet med unga våldsförövare?
 • vad sker när bidrag tar slut och arbetet med romsk inkludering utmanas?

Det och mycket mer kommer att tas upp under dagen.

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  900

  Regler för kommentarer

  Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

  Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

  Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
   Handläggare

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Verifiering * (obligatorisk)
  Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2023.

  I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen