En månad för att uppmärksamma mänskliga rättigheter 

För andra året i rad lyfter Borås stad mänskliga rättigheter under en hel månad. Med start den 10 november och under en månad framåt anordnas aktiviteter brett i staden där olika rättighetsområden uppmärksammas. Den 15 december genomförs en stor konferens där man de bland annat delar ut Borås stads rättighetspris.

I samband med att Borås firade 400 år 2021 anordnades för första gången ”Din rätt att…”, som är hela Borås rättighetsmånad. Under månaden genomfördes cirka 50 aktiviteter av 22 olika aktörer. Aktiviteterna omfattade allt från att spela rullstolsbasket med Borås Basket, prata med Borås Stads relationsvåldsenhet i Pallashuset och se rättighetsrelaterade filmer på Röda Kvarn till att klappa hundar som stöttar boende på LLS-boenden, ta del av forskning om bakomliggande faktorer till våldsbejakande extremism, fira demokratin 100 år och testa att göra quiz om Barnkonventionen.

Nu återkommer månaden igen. Kommunfullmäktiges politiska beredningsgrupp för medborgarinflytande har valt att den ska genomföras även 2022.

– Månaden är ett perfekt tillfälle att visa upp vad som ryms inom arbetet med mänskliga rättigheter och hur viktigt det är att arbeta med det lokalt. säger Per-Olof Höög, ordförande i Kommunfullmäktige och i den politiska beredningsgruppen.

Månaden invigs den 10 november och avslutas på den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december, men den avslutande rättighetskonferensen går av stapeln först den 15 december. På Borås webbplats att går det att ta del av en rättighetskalender med aktiviteter som kommer att ske under månaden.

Rättighetskonferens som fokuserar på den lokala nivåns betydelse

Konferensen den 15 december kommer att genomföras fysiskt på Borås Kulturhus, men det kommer också att gå att ta del av den digitalt. Konferensen är kostnadsfri och fri för vem som helst att anmäla sig till.

– På avslutningsdagen delas ett rättighetspris ut till någon eller några som på något sätt arbetat för alla människors lika värde. Det är möjligt för invånarna att både nominera personer till priset och sedan också rösta på de tre som går till final, säger Emma Lingefelt, MR-strateg och kontaktperson för ”Din rätt att…”.

Under månaden kommer det också finnas möjlighet för invånare att anonymt lämna förslag på hur staden kan stärka sitt MR-arbete. Förhoppningen är att det ska komma in idéer på hur Borås stad kan bli en mer inkluderande och jämlik stad.

Borås arbete vid en regional MR-konferens

Den som är intresserad av Borås stads arbete med mänskliga rättigheter kan även anmäla sig till någon av de MR-konferenser som SKR anordnar tillsammans med Uppsala universitet och Länsstyrelserna på tema mänskliga rättigheter.

Borås medverkar i programmet vid konferensen i Stockholm den 24 november.

Anmälan regional MR-konferens i Stockholm

Läs vidare

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  900

  Regler för kommentarer

  Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

  Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

  Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
   Handläggare

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Verifiering * (obligatorisk)
  Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2023.

  I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen