Sverige behöver fler deltidsbrandmän

På tisdag 1 september är det Brandman på jobbet-dagen. Syftet med dagen är att hylla deltidsbrandmän, uppmärksamma deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor (RRFB) tog förra året initiativ till att årligen hylla deltidsbrandmän, uppmärksamma deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. Ett mycket bra initiativ som vi står bakom helt.

De insatser som deltidsbrandmännen gör är helt ovärderliga och en förutsättning för att kommunal räddningstjänst ska fungera. För det är vi innerligt tacksamma!

Antalet utryckningar har ökat kraftigt

Sverige behöver ännu fler deltidsbrandmän. Räddningstjänsterna har på flera håll runt om i landet svårt att behålla och rekrytera personal, framför allt i glesbygden är situationen särskilt akut. Svensk räddningstjänst är i huvudsak uppbyggd på deltidsbrandkårer. Deltidsbrandmännen har en oerhört viktig funktion i samhället. Deras uppdrag består av flera saker än att släcka bränder, de åker exempelvis också ut vid trafikolyckor och gör förstahjälpen-insatser.

Även om denna sommar inte innebar lika allvarliga skogsbränder som för två år sedan, inträffade det bränder på flera håll i landet som behövde bekämpas. Det totala antalet utryckningar per år har ökat med ungefär 20% sen början på 2000-talet och är de senaste åren över 100 000 per år. Vi kommer att fortsatt behöva ha en hög beredskap för att kunna klara av kommande olyckor och kriser.

Undantag från a-kasseregler

Coronapandemin visar att deltidsbrandmännen behöver undantas från a-kassereglerna
Vi är mitt uppe i en global pandemi som också har påverkat räddningstjänsterna och deltidsbrandmännen. På grund av pandemin varslas nu många deltidsbrandmän om uppsägning av sin huvudarbetsgivare. När de sedan ska få ersättning via arbetslöshetsförsäkringen, reduceras den på grund av att de också har en inkomst som deltidsbrandman. Det finns exempel på deltidsbrandmän som kan förlora en hel veckas a-kasseersättning när dom har beredskap.

SKR, Sobona och de fackliga organisationerna har sedan i maj fört intensiva diskussioner med regeringen om att tillfälligt förändra reglerna för a-kassan och undanta deltidsbrandmännens inkomst vid beräkning av a‑kassa. Tyvärr har regeringen hittills varit kallsinniga till detta. Det tycker vi är orimligt och vi och facken kommer att fortsätta trycka på regeringen att agera i den här frågan.

Sprid information om vad det innebär att vara deltidsbrandman

Förra året genomförde MSB en nationell kampanj tillsammans med SKR, Sobona, BRF, Kommunal och Vision med syftet att öka kunskapen och intresset för yrket både hos allmänheten och hos arbetsgivare. I samband med kampanjen togs omfattande material fram i form av bland annat annonser, broschyrer samt filmer.

Kampanjmaterial, MSB

Detta material är fritt för er att använda fram till och med december 2020 så ta verkligen chansen att använda det innan det försvinner. Uppmärksamma gärna Brandman på jobbet-dagen den 1 september och sprid information om vad det innebär att vara en deltidsbrandman. Uppmuntra medarbetare som vill engagera sig och som vill bidra till att Sverige blir en ännu tryggare plats.

Bli deltidsbrandman

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  900

  Regler för kommentarer

  Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

  Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Verifiering * (obligatorisk)
  Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen