- Startsida
- SKR
- Hälsa, sjukvård
- Utveckling av verksamhet
- Nära vård
- Dokumenterad överenskommelse
Dokumenterad överenskommelse
Syftet med dokumenterad överenskommelse (tidigare kallat patientkontrakt) är att patienten och vårdgivaren tillsammans planerar och tar beslut om personens hälsa och vård. SKR:s stöd till att utveckla och införa dokumenterad överenskommelse är en del i att utveckla en personcentrerad vård och omsorg.
En dokumenterade överenskommelsen är inte ett formellt eller juridiskt bindande kontrakt, utan en överenskommelse som vården och patienten utformar tillsammans och som dokumenteras i journalen. Överenskommelsen säkerställer att både patienter och närstående deltar i planeringen av vårdinsatserna. Det innebär att personen medverkar i beslut om sin hälsa, vård och omsorg , bland annat genom att förmedla kunskap om sig själv och sina upplevelser och erfarenheter till medarbetare.
Innehållet i överenskommelsen ska spegla:
- vad som är viktigt i livet för patienten samt dess förmågor, resurser, behov och erfarenheter
- hur både patientens kunskap om sin hälsa och vård- och omsorgsgivarens professionella kunskap möts och tillvaratas
- vad som ska ske i vård- och omsorgskontakterna
- när det ska ske
- vem patienten ska vända sig till.
Det ska vara tydligt både vad patienten ska göra och vad vården ska göra. I första hand ska den dokumenterade överenskommelse erbjudas patienter med omfattande och komplexa vårdbehov.
Överenskommelsens delar
Den dokumenterade överenskommelsen består av flera delar som tillsammans ska bidra till samförstånd och delat ansvar mellan patienten och vården. Det har tillkommit för att uppnå delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan.
Sammanhållen planering/samverkan
Genom samverkan mellan berörda vårdaktörer ska patientens behov, aktiviteter och önskemål samordnas, för att ge en överblick. En patient med flera vårdkontakter ska enkelt kunna ta del av en sammanhållen planering, som minskar dubbelarbete och sparar tid för både patienten och vården. Både patienter och vård- och omsorgsgivare kommer framöver att kunna se den dokumenterade överenskommelsen på 1177 under ”Sammanhållen planering”.
Fast kontakt med vården/samordning
Hälso- och sjukvården ska ansvara för samordning och koordinering av vårdinsatserna genom en fast vårdkontakt. En fast vårdkontakt kan utses i alla verksamheter och ska ha ansvar för samordning. Syftet är att skapa tydlighet för patienten kring nästa steg i vård och behandling, för att ge trygghet, kontinuitet och helhet. I primärvården är fast vårdkontakt och fast läkarkontakt reglerade i lag.
Kan invånarna i ert län ta del om information om fast läkarkontakt? Här hittar du en checklista med frågor som ni som ni kan ställa er för att se om rätt rutiner finns på plats.
Checklista fast läkarkontakt (Word) Word, 127 kB.
Överenskommen tid/tillgänglighet
Det ska vara enkelt att ta kontakt med vården. Patienten ska kunna boka tider i samråd med vården eller på egen hand och på olika sätt, till exempel via webben. Tillgänglighet handlar även om att få vård inom rimlig tid när patienten behöver och kan, med nationella medicinska riktlinjer som utgångspunkt.
Stöd för att införa dokumenterad överenskommelse
Regeringen och regionerna har kommit överens om att införa dokumenterad överenskommelse (patientkontrakt). Bakgrunden är att trots Patientlagen, som infördes 2015 och som kom till för att stärka patientens ställning i vården, finns fortfarande utmaningar. SKR har drivit ett nationellt nätverk med ansvariga personer i landet och i samskapande utvecklat flera stöd för att införa den dokumenterade överenskommelsen som ett verktyg för att arbeta personcentrerat.
Presentera - vad är dokumenterad överenskommelse?
För att arbeta med och berätta om dokumenterad överenskommelse i olika sammanhang finns material framtaget som kan användas i verksamheten.
Presentationsmaterial om dokumenterad överenskommelse och Nära vård
Digitalt dialogstöd
Som ett stöd i arbetet med att införa patientkontrakt, har SKR tillsammans med regionerna tagit fram ett digitalt dialogstöd. Det är tänkt att användas vid samtal om personcentrering och patientkontrakt för ökad kunskap och förståelse. Dialogstödet kan användas i grupp eller på egen hand.
Metodstödet "7 frågor"
”7 frågor” är framarbetade av SKR:s projektledning. Syftet är att få en återkoppling på i vilken omfattning delarna i övernskommelsen är på plats och inom vilka områden förbättringar behöver göras. SKR har sammanställt de 7 frågorna på en A4-sida, att enkelt ha till hands vid patientmötet. Sidan är i PDF-format som kan skrivas ut. På samma sida finns även en bild som sammanfattar de olika delarna i den dokumenterade överenskommelsen.
Metodstöd 7 frågor, (PDF) Pdf, 122 kB.
Guide till att driva förändring
Ett steg till är en guiden med kunskapsunderlag om samskapande och om att driva förändring i komplexitet. Guiden innehåller också erfarenheter och reflektioner från att genomföra storskaliga förändringar och tips på teorier och arbetssätt.
Stödmaterial från regioner
Region Jönköpings län har tagit fram exempel på dokumenterade överenskommelser samt en granskningsmall.
Stöd för arbetssätt, dokumenterad överenskommelse, Region Jönköpings län
Exempel på granskningsmall, Region Jönköpings län (PDF)
Film om Patientnämnden om dokumenterad överenskommelse, Region Jönköpings län
Region Kronoberg har en informationsbroschyr om dokumenterad överenskommelse.
Informationsbroschyr till patienter - Vad är viktigt för dig?, Region Kronoberg (PDF)
Samtal om dokumenterad överenskommelse
Nära vård-podden har två avsnitt som handlar om dokumenterad överenskommelse. I första avsnittet medverkar, från Region Jönköpings län; Elsa Ask, patientföreträdare, Charlotta Larsdotter, läkare och direktör Vårdcentralerna Bra liv och Sofia Persson, utvecklingsledare, sektionen folkhälsa och sjukvård. Avsnittet är 70 minuter.
Överenskommelse- tryggt, tydligt och säkert, del 1
Från Inera medverkar Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 och kunskapstjänster, samt Kristina Stensson Ljungdahl, strateg med fokus på Sammanhållen planering på 1177.se. Avsnittet är cirka 40 minuter.
Om begreppet patientkontrakt
Begreppet Patientkontrakt har ändrat benämning till dokumenterad överenskommelse men kan i övergången fortfarande finnas kvar exempelvis på olika webbplatser och i olika kunskaps- och beslutsstöd.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Anette Nilsson
Konsult