Verktyg, metoder verksamhetsutveckling
Här samlas metoder och verktyg som kan användas i ett förbättringsarbete. Metoderna kan användas av personal och beslutsfattare på alla nivåer i kommuner och regioner.
Det finns många metoder för att stötta verksamheter i sitt förbättringsarbete. Här finns stöd som alla medarbetare kan ha nytta av.
Metodverktyg för innovativa lösningar
Innovationsguiden är ett metodverktyg för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor. Metoderna utgår från användarens behov och upplevelser men lyfter också fram medarbetarnas och utförarnas perspektiv. Innovationsguiden hjälper er att stegvis ta er igenom en utvecklingsprocess.
Digitalt stöd i vårdens förbättringsarbete
Genombrott.nu är ett visuellt och lättanvänt verktyg, som gör det enklare att förändra och förbättra verksamheter.
Segmentering
Om tjänsterna inom vården anpassas brukar det oftast vara utifrån en diagnos. Samtidigt är det väl känt i vården att människor är så mycket mer än en diagnos. Vi har en rad personliga egenskaper, behov och beteenden och kanske är det utifrån det som vårdtjänsterna borde anpassas?
SKR har undersökt olika behov och beteenden bland den svenska befolkningen. Resultatet kan delas in i fyra tydliga grupper. I den här broschyren beskrivs grupperna.
Beteenden och behov hos personer i kontakt med vården (PDF) Pdf, 12 MB.
Använd SIP- verktyg för samverkan
Individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård. Planen benämns samordnad individuell plan (SIP) och tydliggör vem som gör vad. Likalydande lagtext finns i såväl socialtjänstlagen som hälso- och sjukvårdslagen.
Använd SIP - ett verktyg för samverkan
Vård-och omsorgskollen
Vård-och omsorgskollen är ett intervjustöd för personal inom vård och omsorg. Frågorna utgår från individens situation och hålls i anslutning till ett vård- eller omsorgstillfälle. Genom att kunna använda gemensamma frågor kan enskilda verksamheter jämföra hur de utvecklas jämfört med det nationella genomsnittet.
Utvärdera socialtjänstens digitalisering
LIKA (ledning, infrastruktur, kompetens och användning) Socialtjänsten är ett verktyg för utvärdering och utveckling av digitaliseringen inom socialtjänstens verksamheter. LIKA Socialtjänsten består av tre delar: självskattning, sammanfattning och handlingsplan.
Checklista för implementering inom folkhälsa
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en checklista som kan användas som stöd för det praktiska arbetet med implementering.
Checklista för implementering, Folkhälsomyndigheten
Digital verksamhetsutveckling i vården
År 2025 ska Sverige vara bäst på e-hälsa. För att nå dit behöver alla inom vården arbeta mot målet, både lokalt, regionalt och nationellt. Socialstyrelsens webbplats om digital verksamhetsutveckling i vården är tänkt att inspirera och ge verkliga exempel från sjukvården.
Digital verksamhetsutveckling i vården
Stöd, uppföljning och analys
Resultat från mätningar kan behöva analyseras innan man startar ett förbättringsarbete. Inom området Öppna jämförelser folkhälsa finns en modell för analys och uppföljning som med fördel kan användas inom andra områden också.
Stöd att mäta din organisations beredskap för förändring
Med Socialstyrelsens enkät Beredskap för förändring (BFF), kan du mäta förändringsberedskap i olika delar av en organisationen.
Att mäta beredskap för förändring Socialstyrelsen
Trygghetslarm och systematiskt kvalitetsarbete
Socialstyrelsens kurs riktar sig till dig som arbetar som chef eller utvecklingsledare och kvalitetsutvecklare inom vård och omsorg och som ansvarar för eller ska ta fram processer i kommunens ledningssystem. Stödet visar vilka delar som är viktiga att arbeta med när det gäller att kvalitetssäkra insatsen trygghetslarm i ledningssystemet.
Trygghetslarm och systematiskt kvalitetsarbete
Verktyg från regioner
Förbättringsmodell i Jönköping
Region Jönköping har utbildningar för medarbetare inom hälso-och sjukvård. Förbättringsmodellen är en e-utbildning inom Qulturum, som är en utvecklingsenhet inom Region Jönköping.
Förbättringsmodellen, Qulturum, Region Jönköping
Förbättringskunskap och verktyg i Skåne
Vårdgivare Skåne är en webbplats för medarbetare inom hälso-och sjukvården i regionen. Här finns både information och utbildningar i bland annat förbättringskunskap samt verktyg och mallar för kvalitetsutveckling.
Förbättringskunskap, Kvalitetsutveckling Region Skåne
Verktyg och mallar, Kvalitetsutveckling, Region Skåne
Ta del av goda exempel
Det finns många bra exempel både inom kommuner och regioner som kan inspirera och vara till nytta i utvecklingsarbetet.
Ringla- exempel inom vård och omsorg
Ringla är en plattform för innovationer och förbättringar som kan ge en inblick i hur nya förhållningssätt till patienter och teknik kommer att påverka oss i framtiden. Här finns flera hundra lärande exempel inom hälso-och sjukvård och social omsorg.
Plattform för innovativ vård och omsorg där goda exempel delas, Ringla
Lärande exempel kommuner och regioner
SKR:s lärande exempel är tänkt att bidra till inspiration och verksamhetsutveckling i kommuner och regioner. Filtrera efter verksamhetsområde.
Dela digitalt offentlig sektor
Du som jobbar inom offentlig sektor kan nu dela med dig och ta del av vad andra gör eller har gjort. Du kan också delta i gemensamma utvecklingsinsatser.
Informationsansvarig
-
Marie Blom Niklasson
Handläggare