- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Upphandling, inköp
- Strategisk upphandling, försörjningsstrategi
- Kategoristyrning, inköpskategorier
Kategoristyrning, inköpskategorier
SKR delar erfarenheter från kommuner och regioner om kategoristyrning, som till exempel kategoriträd. SKR driver också nätverk och erbjuder kompetensutveckling genom bland annat seminarium.
Att arbeta kategoristyrt i kommuner och regioner
Kommuner och regioner som vill arbeta kategoristyrt gör klokt i att välja lämplig ambitionsnivå och implementera successivt. Det är bra att inleda med en spendanalys och kategorisera sin inköpsvolym. I en del fall kan det passa bäst att välja ut enskilda inköpskategorier eller köpbehov som är kritiska för verksamheten.
Kategoristyrningen kan bidra till fokusering och proaktivitet, men ledningens stöd och engagemang från verksamheten är avgörande om arbetet ska bli bra.
Kategoriträd regioner
För att kunna arbeta kategoristyrt behöver du strukturera din organisations inköp i inköpkategorier. De 21 regionerna har tillsammans genom Ledningsnätverket för regionernas Upphandling, LfU, tagit fram ett gemensamt kategoriträd.
Kategoriträd kommuner – exempel
Kommunerna har inte tagit fram ett gemensamt kategoriträd, med de flesta kommuner har delat in sina inköp i likartade inköpskategorier, med viss variation bland annat beroende på om verksamheter bedrivs i egen regi eller är konkurrensutsatt.
Exempel på kategoriträd, Nacka kommun (PDF)
Kompetensutveckling inom kategoristyrning
Kommuner och regioner kan ta del av en dokumentation från tre webbsända frukostseminarier om kategoristyrning. De är exempel på hur kategoristyrning kan bidra till mål, verksamhetsutveckling och besparingar. De går också med fördel att användas som ett utbildningsmaterial i sin egen organisation. Alla filmer är publicerade på Svenskt Näringslivs webbplats.
Kom igång med inköpsanalys och kategoristyrning
Vad är kategoristyrning, SKR värd
Näringslivet syn på kategoristyrning, Svenskt Näringsliv värd
Vad har kategoristyrning med samhällsservice att göra, Upphandlingsmyndigheten värd
Kort fakta om kategoristyrning
Informationsansvarig
-
Karin Peedu
Upphandlingsstrateg