- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Styra, leda
- Styr- och ledningssystem, arbetssätt
- Organisera för resultat
- Samhälls- och organisationskultur
Samhälls- och organisationskultur –värderingar och beteenden
För att bättre kunna förstå och möta invånarnas behov och leverera service och tjänster med hög kvalitet behövs en förståelse kring vilka värderingar och beteenden som präglar vårt samhälle men också hur det ser ut i vår organisationer. Sverigestudien kan vara en del av stödet i arbetet skapa denna förståelse.
Värderingar är en sammanfattande beskrivning av det som motiverar oss och är viktigt för oss – som individer eller som grupp.
Tre viktiga lärdomar inför ett utvecklingsarbete
Tidigare utvecklingsarbete med fokus på dialog om värderingar visar på tre viktiga lärdomar att ta med sig om du har för avsikt att starta upp ett arbete i kommunen eller regionen kring värderingar, beteenden och förhållningssätt.
- Arbeta långsiktigt – Att utveckla en kultur som möter framtida behov gör man inte över en natt. Det krävs ett långsiktigt arbete och mod. Modiga ledare som vågar vara förebilder.
- Fokusera på dialogen – Att skapa en kartbild kring vilka värderingar som råder i lokalsamhället är en bra startpunkt. Men det är dialogen kring kartbilden som är viktig. Varför väljer vi vissa värderingar, beteende och förhållningssätt framför andra? Vad innebär det för mig? För våra medarbetare? För våra brukare och medborgare? För våra förtroendevalda?
- Förstå olikheter – Dialog kring värderingar, beteenden och förhållningssätt handlar inte om att skapa konsensus utan om att förstå olikheter.
Skapa en vision om förflyttning - ledarna har en viktig roll
Utifrån kartläggning och dialog kring rådande värderingar, beteende och förhållningssätt på arbetsplatsen och i lokalsamhället kan steg tas mot att skapa en vision om förflyttning. En förflyttning mot de värderingar, beteenden och förhållningssätt som kommuner och regioner vill ska råda.
Ledarna får en viktig roll som bärare av den förflyttningsvision och måste ges stöd och verktyg för att tillsammans med medarbetarna kunna göra denna förflyttning.
Starta upp en dialog kring samhällskulturen
Att kartlägga värderingar, beteenden och förhållningssätt kan vara ganska omfattande. Med Sverigestudiens övergripande bilder kan en första dialog startas upp inom kommunen/regionen eller tillsammans med invånarna. Genom Sverigestudien kan vi också utläsa hur invånarna upplever dagens välfärdsleverans,
Arbetsmaterial trender
Dokumenten kan användas som diskussionsunderlag vid planering, eller som inspel när du ser över olika trender. I materialet presenteras trender 2009 – 2024 för perspektiven nation och lokal nivå både nulägesbild och önskad framtid. Inför en dialog diskutera gärna
- Stämmer bilderna från Sverigestudien med hur det ser ut i vår kommun eller region, eller finns det skillnader?
- Vilka värderingar, beteende och förhållningssätt återkommer från år till år och vad skiljer sig mellan åren?
- Vilka förflyttningar sker mellan åren - vilka är dessa i så fall??
- Finns det områden som vi skulle vilja göra en fördjupa analys kring i just vår kommun eller region?
Nation nuläge och önskat läge år 2009-2024 (PDF) Pdf, 66 kB.
Lokalsamhället nuläge och önskat läge år 2014-2024 (PDF) Pdf, 95 kB.
Medarbetare offentlig sektor nuläge och önskat läge år 2009-2024 (PDF) Pdf, 108 kB.
Resultat Sverigesstuiden 2024 - en jämförelse från 2009
Idag kan vi utläsa trender över tid då Sverigestudien genomförts hela tretton gånger. Det har gått 15 år sedan Sverigestuidens första mätning, vilket ger oss en bra blick över vad som hänt under de här åren och vad som är viktigt för oss alla i Sverige.
2009 var bilden av Sverige positiv och begrepp som yttrandefrihet, fred, mänskliga rättigheter, demokratiska processer och miljömedvetenhet var några av de begrepp som används för att beskriva nuläget. Det fanns också en viss oro kring arbetslöshet, resursslöseri och osäkerhet om framtiden. Bilden idag 2024 är något helt annat. Flera stora händelser i vår omvärld har under dessa åren påverkat resultaten i Sverigestudien som ekonomiska utmaningar, en flyktkris, pandemin och nu kriget i Ukraina.
Vi ser 2024 en trend av ökning av värderingar med negativ klang, tydligast är ”konflikt/aggression och hat som är ny in på topp 10-listan. Osäkerheten i nuläget tar sig uttryck i värderingar som våld och brott, skyller på varandra, konflikt och aggression, osäkerhet om framtiden samt hat.
- Värderingar som vi tyckte präglade nationen 2009 dyker nu istället upp i det önskade läget.
- Bilden på lokal nivå skiljer sig inte nämnvärt från den nationella nivån med undantaget att konflikt/aggression och hat inte används på lokal nivå.
Informationsansvarig
-
Christine Feuk
Handläggare