Publicerad 7 november 2022

Utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun

Sveriges Kvalitetskommun delas ut vart annat år av Kvalitetsmässan. Utmärkelsen ges till den kommun som lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande samt leverera tjänster med hög kvalitet. Nästa gång utmärkelsen delas ut är 2023. 

Anmälan till utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun 2023

Nu är det dags för kommuner att ansöka om utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun 2023. Sista anmälningsdag är den 16 december 2022.

Anmälan till Sveriges KvalitetsKommun, Kvalitetsmässan

Ansökningsprocessen

Att medverka i Sveriges KvalitetsKommun ger mycket tillbaka. Kommunen får en konkret analys av sina förbättringsområden och värdefull uppmärksamhet kring sitt utvecklingsarbete. Genom en liten insats kan din kommun ta ett rejält steg framåt.

Ett viktigt steg i ansökningsprocessen för Sveriges KvalitetsKommun är att göra en kommunkompass – ett verktyg för att utvärdera och analysera kommuners sätt att arbeta. Alla sökande kommuner ska ha ett Kommunkompass­resultat som inte är äldre än från 2021.

Beställ en utvärdering av din kommun med Kommunkompassen

Vinnaren av Sveriges KvalitetsKommun 2021

Nacka kommun tilldelades utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2021 och är därmed den kommun som under året har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande. Utmärkelsen fick Nacka för att ha levererat välfärdstjänster av hög kvalitet och gett medborgarna möjlighet att påverka tjänsterna och kommunens utveckling.

Juryns motivering till priset, Kvalitetsmässan

Kommuner som tilldelats utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun

Första utmärkelsen tilldelades Botkyrka kommun 2003. Därefter har följande kommuner fått utmärkelsen: Umeå 2005, Lomma 2007, Stockholms Stad 2009, Kungsbacka 2011, Örebro 2013, Kävlinge 2015, Helsingborg 2017, Sollentuna 2019 och Nacka kommun 2021.

Om utmärkelsen SverigesKvalitetskommun, Kvalitetsmässan

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Linda Nordberg
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR