- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Personal- och kompetensförsörjning
- Språk och integration
- Språk i välfärdsjobben
Språk i välfärdsjobben
Välfärdens medarbetare talar idag en mängd olika språk, förutom svenska. För arbetsgivare i kommuner och regioner är det inget nytt med medarbetare som har lärt sig svenska som vuxna.
Att lära sig ett nytt språk och att kontinuerligt utveckla sitt yrkesspråk innebär dock utmaningar som ställer krav både på medarbetare, arbetsgivare och arbetsplats.
Både tillgång och utmaning
Språk är på samma gång en tillgång och en utmaning. Kommunikation är en nyckelkompetens inom välfärdens största yrkesgrupper och ofta en förutsättning för att kunna utföra jobben. Det innebär att medarbetare som talar fler språk än svenska kan tillföra värdefull kompetens i välfärden, där uppdraget inte sällan handlar om att möta klienter, patienter, brukare, elever och barn som inte har svenska som modersmål.
Samtidigt kan det innebära utmaningar när medarbetare ska lära sig arbeta på ett nytt språk – svenska. Här kan arbetsplatsen och dess förutsättningar att stötta språkutveckling spela en avgörande roll, både för individen att utveckla sitt yrkesspråk och för arbetsgivaren att attrahera och behålla kompetens.
Frågor och svar om språk
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Elsa Lyon
Handläggare