Publicerad 16 augusti 2023

Sedan 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel

För att ha rätt att använda den skyddade yrkestiteln undersköterska inom vård och omsorg, behövs ett bevis från Socialstyrelsen.

För den som hade en tillsvidareanställning med yrkestiteln undersköterska den 1 juli 2023 gäller att hen får fortsätta att använda titeln under tio år, det vill säga till den 30 juni 2033. Därefter behöver hen ansöka om och beviljas ett bevis för att få fortsätta att använda yrkestiteln.

Övriga, till exempel de som är nyutexaminerade, visstidsanställda eller de som är anställda med annan titel men har rätt kvalifikationer behöver ansöka om att få beviset och få det beviljat för att kunna använda titeln.

Information om hur man ansöker om beviset och vilka krav som gäller för att få det finns hos Socialstyrelsen.

Undersköterska blir en skyddad yrkestitel, Socialstyrelsen

Information för arbetsgivare, Socialstyrelsen

Frågor och svar om skyddad yrkestitel

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Katarina Storm Åsell
    Utredare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma eller efterföljande dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Det är viktigt att du som frågeställare finns tillgänglig för telefonsamtal under samma tidsperiod. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt.
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.

Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.