Publicerad 31 mars 2021

Undersköterska - frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om undersköterskeyrket.

Har du synpunkter eller tycker du att det saknas något? Maila till sverigesviktigastejobb@skr.se

 • Vad gör en undersköterska?

  Varje dag får undersköterskor livet att fungera för människor som behöver hjälp; människor som av olika anledningar behöver vård, uppmuntran och stöd. Undersköterskor får anhöriga att förstå, vårdtagare att känna sig trygga och vardagen att gå ihop.

 • Hur blir jag undersköterska?

  Ifall du som ung vet att undersköterska är något du vill bli, gör du enklast i att söka Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet som leder till en yrkesexamen. Har du redan hunnit ut i ”vuxenlivet” och på senare år upptäckt ett av Sveriges viktigaste jobb, finns möjligheten att utbilda sig via Komvux.

 • Vilka egenskaper har en bra undersköterska?

  Som undersköterska jobbar du med människor i olika situationer som av olika anledningar och på olika sätt behöver din hjälp. Därför är det viktigt att vara förstående, uppmärksam och positiv för att uppmuntra och stödja det friska hos människor.

 • Var kan jag jobba som undersköterska?

  Du kan jobba på en mängd olika arbetsplatser! Det vanligaste är arbete inom äldreomsorgen; på ett boende eller via hemtjänsten. Men du kan också jobba på till exempel vårdcentral, hospice, sjukhus, ett boende eller daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar.

 • Kan jag vidareutbilda mig?

  När du är klar med utbildningen och jobbat ett tag har du kanske hittat ett område du vill fördjupa dig inom. Då finns en mängd olika specialistutbildningar att läsa på distans på både halv- och heltid.

  Se tillgängliga YH-utbildningar för undersköterskor

 • Finns det arbetsplatser där jag får arbeta med barn eller ungdomar?

  Det gör det! Du kan bland annat jobba på gruppboende eller som personlig assistent åt barn med funktionsvariation. Dessutom ökar behovet och efterfrågan på barnspecialiserade undersköterskor, särskilt med inriktning mot för tidigt födda barn.

 • Det finns olika fördjupningar på Vård- och omsorgsprogrammet, vad skiljer dessa åt?

  Alla som går omsorgsprogrammet får lära sig om hälsa, ohälsa, psykologi, medicin och hur man bemöter människor. Utöver det kan du fördjupa dig inom ett område du tycker är intressant och skulle vilja jobba med då du är klar. Oavsett vilket område du väljer kommer du att i ditt arbete hjälpa människor som behöver dig. Det finns fyra områden du kan fördjupa dig inom:

  • Funktionshinder
  • Hälsa- och sjukvård
  • Psykiatri
  • Äldreomsorg.
 • Arbetar en undersköterska ofta ensam?

  Det varierar beroende på arbetsplats, men inom hemtjänsten och som personlig assistent är det vanligare att du arbetar ensam med vårdtagaren. På grupp- och äldreboende arbetar du sällan ensam då det finns fler vårdtagare att ta hand om.

 • Men framtiden då, hur ser den ut för en undersköterska?

  Den ser ljus ut! I takt med att vi blir fler som lever allt längre ökar efterfrågan på undersköterskor. Inom de närmaste åren väntas dessutom en stor grupp undersköterskor gå i pension och det har inte utbildats tillräckligt många undersköterskor för att ersätta dem.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR