- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Kollektivavtal
- Samverkansavtal
Samverkansavtal
Samverkansavtalet som grund för bättre verksamhet och arbetsmiljö. Samverkan är extra viktigt när verksamheten står inför förändringar där det inte finns några enkla svar. Här behövs olika kompetenser för att skapa de mest kreativa lösningarna.
Samverkan är ett förhållningssätt och en strategi där vi för samman den informations- och förhandlingsskyldighet som följer av MBL och den samverkan som regleras i AML.
Det centrala avtalet om samverkan och arbetsmiljö har slutits mellan SKR, Arbetsgivarförbundet Sobona och centrala fackliga organisationer inom den kommunala sektorn. Avtalet ersätter FAS 05.
Avtal om samverkan och arbetsmiljö (PDF) Pdf, 188 kB.
Parternas avsikt med samverkansavtalet
Med ett samverkansavtal ges förutsättningar till dialog i syfte att skapa bättre verksamheter och friska arbetsplatser. Samverkan är en process som förutsätter en vilja att samverka och att förhållningssättet genomsyrar hela organisationen. Där samverkan fungerar bra mellan chef, medarbetare, fackliga företrädare och skyddsombud kan vi under pandemin konstatera att omställningar, åtgärder och det systematiska arbetsmiljöarbetet flyter bättre.
Samtidigt finns det utmaningar för att få samverkan att fungera på alla nivåer, med en tillitsfull dialog där alla är delaktiga och tar ansvar.
Kommentar till avtalet
Parterna har gemensamt tagit fram en kommentar till avtalet. I denna kommentar beskrivs avsikten med avtalet och hur det kan användas för att utveckla verksamhet, arbetsplats och arbetsmiljö i er organisation lokalt
Partsgemensam kommentar till Avtal om samverkan och arbetsmiljö (PDF) Pdf, 560 kB.
Parternas vision av samverkan
Välfärd, kvalitet och hälsa i samverkan genom att alla medarbetarna involveras, att kompetens och erfarenheter tillvaratas. Välfärdens arbetsgivare blir attraktivare med bättre verksamhet och friskare arbetsplatser.
Uppföljning av samverkan
Centrala parterna har genomfört en kvantitativ uppföljning av Samverkansavtalet 2019/2020. Den uppföljningen visar att fyra av fem kommuner och nästan alla regioner har ett samverkansavtal.
Bland de kommuner som har lokala samverkansavtal har en av tre utgått från det centrala ”Avtal om samverkan och arbetsmiljö”, vilket tecknades i november 2017. Något fler kommuner har samverkansavtalet ”Förnyelse, arbetsmiljö och samverkan”, FAS 05, från 2005. Ett flertal kommuner uppger att de ska revidera sitt nuvarande avtal.
Uppföljningen visar att 19 regioner har ett samverkansavtal. Sju av dessa baserar det lokala samverkansavtalet på det centrala ”Avtal om samverkan och arbetsmiljö”. Tio svarar att de är i process att revidera sitt nuvarande avtal.
Ett fåtal kommuner och en region baserar sitt avtal på U 92 från 1992.
Detta kan innebära att allt fler kommuners och regioners lokala samverkansavtal på sikt utgår från ”Avtal om samverkan och arbetsmiljö” från 2017.
Frågor och svar om samverkansavtalet
I samband med det centrala avtalet om samverkan och arbetsmiljö, har SKR och Sobona tagit fram ett antal svar på vanliga frågor som kan uppstå.